Gaz Kelebeği Arızası Çözümü (Enjeksiyonu Kontrol Ettir Uyarısı)

Renault ve Özellikle Renault Clio Araçlardaki Gaz Kelebeği Arızası Çözüm



Renault araçlarda özellikle Clio 2010 ve üzeri araçlarda kullanıcıların ve tamircilerin bulamadığı, gaz kelebegi arızasının ana nedenleri araç bilgisayarında Enjeksiyonu Kontrol ettirin uyarısı ve Gaz Emisyonununu kontrol ettirin uyarısı ile birlikte kendini belli eder. 

Arıza, aracın gaz yememesi ve devirdeki ani yükselmeler ile kendini belli eder ve ekrana Enjeksiyonu Kontrol ettirin uyarısı verir.

Bu esnada araç 3 bin deviri geçmez ve rampa çıkmakta oldukça zorlanır. 

Kontak kapatılıp açıldığında araç ilk zamanlar kendini toplar ve az mesefa gittikten sonra tekrar Enjeksiyonu kontrol ettirin uyarısı verip araba gaz keser. Bir süre sorun çözülmeden bu şekilde devam edilirse araç bilgisayara ilave Gaz Emisyonunu Kontrol ettir uyarısını da vermeye başlar. Uzun kullanımda ise araba ileri seviyede çalışmaz ve hata nedeniyle kullanılamaz hale gelir .

Sistemin nasıl çalıştığını anlatmak gerekirse; gaz kelebeği araca hava girişini düzenleyen bir mekanizmadır. Gaz pedalına basildikca kelebek açılır ve motor buradan gelen kontrollü hava sayesinde olması gerektiği gibi çalışır. Bu kısımdan fazla veya az hava geldiğinde aracın çalışma mekanizması bozulur ve yukarıda belirtilen hatalar ekranda cikmaya başlar. 

Kullanıcılar bu arıza ile karşılaştıklarında ilk başta aç kapa yaptıktan sonra düzelme olduğu için dikkate almaz. Ancak sorun kroniklestiginde çareyi sanayide aramaya başlarlar.

Ne yazikki bu konuda ustalar oldukça yetersiz. Gereksiz yere masraf çıkarmakta ve parça degisimi yapmaktadır . Bu arızada izlenecek yollar :

1- Öncelikle araç şöyle bir mekanik olarak muayene edilmeli. 

Mutlaka gaz kelebeği ne giden hortumun kontrolü yapılmalıdır. Buradaki bir yırtık kaçak hava akımını bozacağı için sistem arıza verecektir.Ayni şekilde filtre çıkışı da kontrol edilmelidir. Kendi aracımda kelebeğe giden hortum yırtıldığı için hortum değişikliği yaparak arızayı çözmüştüm.

Bu tarz hortumları ise bulmak neredeyse imkansız. Özellikle eski araçlarda. İstanbul'da istenilen tüm ebat ve şekilde hortum yapan bir sanayici mevcut. Yorum kısmından mailinizi yazarak sormanız durumunda sizlere sanayicinin adres ve telefonunu iletebilirim.

Clio 3 Gaz Kelebek Hortumu

2- Gaz kelebeği en son çare değiştirilmelidir. Bu parça oldukça zor bozulan bir parcadir . Öncesinde izlenmesi gereken yol mutlaka temizliğinin yapılmasıdır. Kelebeğin çıkarılıp balata temizleyicisi ile temizleyebilirsiniz.

3- Tüm bunlarda da sorun bulunmazsa ki bulunacaktır, sırasıyla buji,bobin ve enjeksiyon değişikliği ve tamirlerine yönelin.

Yorumlar